Kiira

Lapinporokoiranarttu Kisuran Kiira ER30525/04 (s. 19.05.2004)

Koska Mehtä oli tuottanut pienen pettymyksen jalostus- ja harrastuskoirana aloin kesällä 2003 etsiä tosissani uutta koiraa. Tutustuttuani paremmin rodun tilanteeseen päätin haluta koiran, joka on sukutaulultaan mahdollisimman kaukana Mehtästä. Kyseisen projektin tuloksena taloon tuli heinäkuussa 2004 Kiira.

Kiira on ainakin toistaiseksi ollut terve ja jalostuksellisesti toiveeni ovat korkealla. Olen alkanut urosetsinnät tulevan pentueen isäksi jo Kiiran ollessa vasta muutaman kuukauden ikäinen. 

 Kiiran kanssa olemme harjoitelleet pelastuskoirien raunioetsintää sen mitä emännän resurssit ovat antaneet myöten ja agilitykin on jo ehtinyt tulla tutuksi. Palveluskoirapuolikin kiinnostaa kovin ja uskon Kiiran soveltuvan sinnekin, mutta aika ei yksinkertaisesti ole riittänyt. Lisäksi Kiira on päässyt paimentamaan sekä lampaita että poroja.

Poropaimennusharjoituksessa poromies Jaakko Palovaara palkitsi Kiiran yhdellä kolmesta harjoituksen "Lupaava paimen" -palkinnoista. Lampaat eivät Kiiraa oikein saaneet syttymään, mutta se ei mielestäni olekaan niin tärkeää, kun paimennustaipumus on kuitenkin todettu jo poroilla.

Kiira on ihanan energinen ja tekee kaiken aina täysillä. Se osaa kuitenkin myös rauhoittua ja kotioloissa on todellinen lötköilijä ja hyväilyjen hakija. Kiira tulee toimeen oikeastaan kaikkien kanssa, niin ihmisten kuin koirienkin. Kiira kestää hyvin myös pienen poikamme hellyydenosoitukset, vaikka ne eivät aina niin helliä ja mukavia olekaan. Suuressa vieraassa koiralaumassa Kiira hakeutuu mielellään minun lähelleni ja on enemmän tarkkailijana, mutta sopivassa tilanteessa menee kyllä mukaan leikkiinkin.

Kiira on koiristani ainoa, jota voi pitää irti lähes missä vain. Se saattaa lähteä riistan perään, mutta tulee nopeasti takaisin ja usein jättää jäniksen käskystä. Kovin hyvä vahti Kiira ei ole, koska rakastaa kaikkia, mutta tositilanteessa uskon Kiiran kyllä puolustavan laumaansa.

Kiira sai 20.2.2008 kolme tomeraa pentua (kaksi urosta ja narttu) keisarileikkauksella. Pennut rekisteröitiin Iltahämyn kenneliin, sillä siellä ne myös syntyivät ja kasvoivat. Kiitokset Saaralle, että sain tämän haaveilemani pentueen toteutukseen elämäntilanteestani huolimatta. Toinen uroksista asuu nyt ystävieni omistuksessa, mutta minulla on toistaiseksi koiran jalostusoikeus.

Kiira kävi syyskuussa 2008 luonnetestissä 4 vuoden ja 4 kuukauden iässä. Paikanpäällä Kiira osasi yllättää muutamin kohdin, vaikka jälkeenpäin ajatellen Kiira toimi kaikin osin hyvin kiiramaisesti. Osa-aluepisteet olivat seuraavanlaiset:

Toimintakyky: +2 hyvä
Terävyys: +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu: +3 kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu: +2 kohtuullinen
Hermorakenne: +2 tasapainoinen
Tempperamentti: +3 vilkas
Kovuus: +3 kohtuulisen kova
Luoksepäästävyys: +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin
+++ laukausvarma

Näyttelystä Kiira on käynyt 11 kertaa ja saanut hyvin vaihtelevia arvioita aina T:stä ERIin ja vara-Sertiin.

 

 Terveys: 

Lonkat A/A
Kyynärät 0/0
Polvet 0/0

Silmät terveet (tarkistettu 5/05, 10/06, 12/07, 3/10 ja 1/12) 

Kiiran prcd-PRA status on A

 

 

 

 

 

Kiira koiraNetissä

Kiiran oma sivu kennel Kisuran sivuilla