Pieta

PIETA ON LÄHTENYT KOEAJALLE UUTEEN KOTIIN.


Uutta kotia etsii entinen sijoitusnarttuni Pieta (Juovattaan Pala Elämää). Pieta on paimensukuinen lapinkoira, joka on syntynyt 11.11.2018. Pieta on elämäniloinen, touhukas ja nokkela koira, jolla on haasteita arkielämän taidoissa ja laumataidoissa.

Pieta on tähän mennessä asunut lapsiperheessä ainoana koirana ja nyt muutaman kuukauden osana minun laumaani neljäntenä koirana. Pieta etsii ehdottomasti koirakokenutta kotia, joka osaa käsitellä Pietan haasteita koulutuksellisina haasteina eikä vikoina. Se on aktiivinen koira, joka vaatii aivotyöskentelyä ja puuhaa. Se oppii asioita suhteellisen nopeasti, mutta sitä ei ole pentuna opetettu tarjoamaan asioita vaan ennemmin passiivisuuteen, joten sillä kestää hetki alkaa tarjoamaan haluttua toimintaa. Pieta sopii varmasti kaikenlaiseen harrasteluun. Pietalla on nuorempana todettu myös paimennustaipumusta, mutta viimeisimmät paimennusyritykset lampailla on kaatuneet koiran mielenkiinnon puutteeseen. Pieta on kuitenkin toiminut menestyksekkäästi aiemman perheensä mökillä pihaporojen karkotuksessa. Näyttelyorientoituneelle ihmiselle Pieta ei sovi, sillä Pieta on n. 10cm ihannekorkeutta suurempi, eikä muutenkaan ulkoisesti kovin tyypillinen lapinkoira. Se on kookas ja voimakas. Pietaa ei anneta pikkulapsiperheeseen sen puremistaipumuksen vuoksi ja sitä ei suositella kerros- tai rivitaloon sen haukkumistaipumuksen vuoksi. Pietalle en voi suositella myöskään paikkaa osana suurta koiralaumaa, sillä sillä on taipumus alistaa muita. Paras paikka Pietalle olisi maaseudulla, jossa se saisi osallistua jokapäiväisiin askareisiin, eikä sen haukkuminen aihauttaisi suurta haittaa. Pieta vaatii päiviinsä ehdottomasti muutakin puuhaa kuin lenkkeilyä.

Pietalla on haasteita arkikäytöksessä. Se haukkuu paljon. Se haukkuu komentaakseen ihmistä, se haukkuu yksinjäädessään, se haukkuu kovia ääniä ja se haukkuu, jos ei ymmärrä jotain. Pietan ensimmäinen ratkaisu melkolailla kaikkeen on haukkuminen. Äänenkäyttö on jopa pahentunut viimeisen kolmen kuukauden aikana, jonka Pieta on asunut pysyvästi luonani. Remmikäytöksessä Pietalla on suuria haasteita. Se vetää paljon ja koko 20kg voimallaan. Pietan vetäminen on määrätietoista ja höyryjunamaista. Pieta vetää eteenpäin, ei hajujen tai lajikumppaneiden perään. Olennaista on eteneminen. Määrätietoisella kouluttamisella ominaisuuden voi saada hallittavaksi ja Pieta saattaisi sopia vetolajeihin. Enää Pieta ei kiskaise ihan joka päivä kättäni sijoiltaan, kun annan sille luvan tulla ovesta. Käytös paranee hiukan ensimmäisen kilometrin jälkeen ja jossain 6-7km kohdalla on käytös suunnilleen sellaista mitä toivoisinkin. Seuraavana päivänä/seuraavalla lenkillä sama käytösmalli jatkuu. Pieta ei missään tapauksessa sovi fyysisesti heikon ihmisen lenkitettäväksi, esim. lapsen käsiin. Pietalla on paha taipumus varastaa ruokaa, jos siihen annetaan pienikään mahdollisuus. Erityisesti tylsistyessään Pieta syö myös vaatteita, erityisesti sukkia ja on pienoinen ihme, ettei se vielä ole kuollut suolitukokseen.

Yksi suurimpia syitä miksi Pieta etsii uutta kotia, on sen taipumus purra. Ensimmäisessä kodissaan Pieta käytti hampaitaan lapseen. Koskaan se ei ole purrut lujaa, eikä isoja vammoja ole syntynyt, mutta sillä on alentunut kynnys käyttää hampaitaan. Pieta on tottunut saamaan kaiken mitä haluaa, ja kun siltä loppuu muut keinot, se puree. Minua Pieta on purrut muutaman kerran tämän kolmen kuukauden aikana. Tilanne on aina liittynyt siihen, että Pieta on yrittänyt syödä toisen koirani ruokaa ja olen estänyt sen fyysisesti, kun kieltäminen ei ole tehonnut. Tämä on yksi syy miksi en suosittele Pietaa suureen laumaan. Ruoka, laumadynamiikka ja alentunut purukynnys ei ole hyvä yhdistelmä.

Pieta on touhukas ja aktiivinen koira, joka haluaisi aina olla mukana ja osallistua. Vaikka Pieta tykkää leikkiä toisten koirien kanssa, on se selkästi ihmisen koira. Se on iloinen ja hyväntuulinen ja suhtautuu uusiin asioihin, ihmisiin ja koiriin yleensä innokkaasti. Pääasiassa koiraohitukset sujuu lenkillä hyvin. Toistaiseksi Pieta on tullut hyvin toimeen toisten koirien kanssa, mutta sillä on myös vahva taipumus dominoida toisia, jos siihen on mahdollisuus. Myös ihmisiä Pieta saattaa yrittää alistaa mm. istumalla päälle tai komentaa haukkumalla saadakseen haluamansa. Pieta vaatii kokeneen ihmisen, joka huomaa ja tunnistaa sen yrityksen dominoida ihmistä ja puuttuu siihen. Kovia otteita Pietan käsittelyssä ei tarvita enkä sellaista katso hyvällä. Pieta vaatii jämäkkää johdonmukaisuutta, mutta positiivisia menetelmiä.

Pieta on koira, jonka monia ominaisuuksia itse arvostan korkealle ja jos oma laumakokoonpanoni olisi erilainen, pitäisin sen itse. Minulla on kuitenkin kolme aktiivi-ikäistä koiraa, joista kaksi nuorinta on reilusti alle 3-vuotiaita ja vanhinkin vasta seitsemän. Joka tapauksessa Pieta saa olla luonani kunnes se OIKEA koti löytyy, tarvittaessa pitkäänkin. Tärkeintä on, että oikeanlainen koti ja koira kohtaavat.

Annan mieluusti Pietasta lisätietoja sähköpostitse maria.karakorpi@gmail.com

Videopätkä Pietan treenailusta ja leikkimisestä.